Počet položek: 0 0,- CZK

Druhý měsíc těhotenství

Druhý měsíc je přibližně 5.-8. týden těhotenství. Na konci tohoto měsíce má děloha velikost většího grapefruitu (normálně je děloha velká asi jako pěst). Některé ženy již nyní mohou pozorovat mírné rozšíření v pase.

V tomto (někdy již v předešlém) měsíci žena může zaznamenávat mnoho nových pocitů, jakými jsou např. únava, ospalost, nevolnost, zvracení, chuť na různé potraviny, nebo naopak odpor k některým jídlům, občasné závratě,  těžší a citlivější prsy, pálení žáhy, nadýmání, zácpa, bělavý výtok z pochvy (leukorrhea) aj. Nastávající maminka se nyní může cítit jako před menstruací. Každá žena a každě těhotenství jsou úplně jiné a tak některá těhulka může pociťovat všechny výše uvedené příznaky a jiná naopak jen některé nebo dokonce žádné.

Miminko volně pluje ve vaku naplněném tekutinou. Má již jednoduchý mozek, páteř a centrální nervový systém.  Embryo je nyní dlouhé asi 2,5 cm. Na konci tohoto měsíce už bude mít ručičky a nožičky i s prsty spojenými blanou a oči se zavřenými víčky. Také se  již vyvinuli všechny hlavní vnitřní orgány (zatím pouze v jednoduché formě). Děťátko je pohyblivé, avšak jeho pohyby zatím nastávající maminka necítí.


zdroje : -Velká kniha o matce a dítěti, Elizabeth Fenwicková, vydal PERFECT a.s. 2003
              -Co čekat v radostném očekávání, H. Murkoffová, A.Eisenbergová,
             
S.Hathawayová, Vydal SLOVART s.r.o. v Praze  2004 

 

Komentáře k Druhý měsíc těhotenství

100
2.10.2008 17:48

Ahoj,dobrý den.jsem v 8 tt dle PM,byla jsem u doktora,ktery mi rekl,ze zatim srdicko nevidi na ultrazvuku a pozval si mě příští týden,vypadal ale velice sklesle,takže jsem se tak bála,že jsem se ani na nic nezeptala. Mohu se zeptat, zda je to opravdu špatné,když v 8.týdnu není slyšet srdíčko,nemohla jsem třeba otěhotnět později?Dle ultrazvuku se mi "to" zvětšilo z tečky na větší kruh,kde byla vidět plodová voda,cítím píchaní v podbřišku a prsa mám napnutá....děkuji moc za odpověď a vaše zkušenosti:-(

101
15.2.2012 07:58
Martina

Ahoj, ja jsem podle vynechani menstruace v 9. tydnu a vcera mi doktorka take rekla, ze srdicko neni slyset. Nakonec jsme se dobraly k tomu, ze jsem zrejme otehotnela az tyden pred tim, nez mela prijit dalsi menstruace, cimz se pocet tydnu tehotenstvi snizuje a srdicko tak jeste slyset byt nemusi. Kdyz jsem si hned po vynechani menstruace delala tehotenske testy, mela jsem je negativni az do 10. dne po vynechani, coz pry odpovida tomu pozdejsimu otehotneni. Jdu za 2 tydny znovu na kontrolu, tak doufam, ze bude vsechno v poradku a preju to i tobe!

102
19.8.2015 05:34
Tereza

Ahoj, mám velice vážný ptoblém. Možná to moc řeším le před 2ma měsíci jsem měla s partnerem pohlavní styk. Bylo to přes kondom a on ještě nebyl hotov když jsme skončili. Budete mě mít za blázna protože jsem po 2týdnech menstruaci dostala, jenže teď je již čas abych měla znovu po měsíci skončit menstruaci, ale já jí ještě nedostala. Poraďte prosím. Je možné že se opozdila kvůli změně prostŕedí?

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     více informací
Veškeré informace na tomto serveru jsou pouze obecného charakteru, jejich užívání je vždy na Vaši zodpovědnost.
Jakékoliv zdravotní problémy řešte se svým lékařem.
© www.miminka.net, provozováno na systému Shop5.cz

při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace